Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, 6 Şubat depremlerinde 100 milyar doların üzerinde bir hasar ile karşı karşıyayız. Türkiye bir deprem ülkesi. Tek çare kentsel dönüşüm. dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizde 30 milyondan fazla konut var 5 milyon civarında ticari alan var. 2 milyon 200 bin civarında bağımsız bölümün dönüşümünü sağladık, geçtiğimiz 10-11 sene içerisinde. Şu anda 400 bin bağımsız bölümün yenilenmesi, dönüşümü devam etmekte. Bunu yeterli görmediğimiz için çabalıyoruz, daha çok yapalım diye uğraşıyoruz. İstanbul’da 6 milyon civarında konut var. 2012’den itibaren başlayan çalışmalarda 800 bin bağımsız bölümün çalışmalarını bitirmiş durumdayız.
İSTANBUL İÇİN 4 ADIMLI YOL HARİTASI
İstanbul için önümüzde 4 adımlı yol haritası var. 1’incisi rezerv alanlarda 300 bin civarında konut yapacağız. İkincisi Yarısı Bizden kampanyası içi 200 bin civarında konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz. 1 milyon 20 bin vatandaş evet biz evimizi dönüştüreceğiz destekleyin diye müracaat etmişler.
Tahmini olarak söylüyorum, en az 200 bin 300 bin konutu da böyle dönüştürmeyi düşünüyoruz. Onlar inşaatlarını yapacaklar biz desteklemeye devam edeceğiz.
Üçüncü olarak şu anda devam eden 170 bin inşaat var. Daha da hızlandırıp en az 600-700 bin konutu dönüştürmek suretiyle İstanbul’umuzu güvenli hale getireceğiz.
‘MECLİS’TE GÖRÜŞMEYE BAŞLADIK’
Bütün çalışmaların altında yatan neden yeni bir yasa hazırlığı, bunun içindir ki durmadan toplantılar yapıyoruz. İstanbul’daki ilçe belediyelerini büyükşehir belediyelerini toplantıya davet ediyoruz. Deprem şurasında 100’den fazla bilim adamımızı bir araya getirip onların fikirlerinden istifade etmeye çalışıyoruz. Taslak oluşturduk. Meclis’te değişik gruplarla görüşmeye başladık.
5 ana başlığı paylaşmak istiyorum. Toplantılarımız neticesinde akademisyenlerin ortak kanaati kentsel dönüşüm için işe başlanacağı zaman 3’te 2 çoğunluktan vazgeçelim yüzde 50+1 ile yol alalım dediler. Binanın yıkılma safhası değil, ruhsat aşamasında, yüzde 50+1 yeterli olsun dediler, bu ikisi çok önemli.
Birkaç kişinin itiraz etmesi ile senelerce iş tıkanırdı, vatandaş mağdur olurdu. Bundan dolayı şurada alınan en önemli kararlardan birisi bu. Madem ki depreme hazırlanacağız yüzde 50+1 ile yola çıkalım, devam edelim, daha sonra inşaat ruhsatını yüzde 50+1 ile alalım dediler.
Üçüncü kararları şimdiye kadar yapılan kentsel dönüşümlerde karşımıza çıkan tıkanıklığı işin uzamasını tebligat kanununa bağladılar. Vatandaş tebligat almak istemiyorsa bundan kaçınarak 2-3 sene kadar herhangi bir yerde tebligatı yapamıyorsunuz. Vatandaş ikinci bir ülke vatandaşı olduysa 5 seneye kadar uzatıyor bunu. Düşünün ev boşalmış vatandaşlar kiraya çıkmışlar 50 daireli bir yer 2 kişi tebligatı almıyor, 5 sene kadar uzatıyor. Müteahhitlik grubu bekleyecek. Tebligatın artık eski usulde değil e-Devlet üzerinden yapılması, binanın üzerine asılması ve muhtarlıklarda ilan edilmesinin yeterli olması hususunda arkadaşlarımız hemfikir oldular.
YARISI BİZDEN KAMPANYASI: BİR AY İÇERİSİNDE NETLEŞTİRMİŞ OLACAĞIZ
Dördüncü olarak Yarısı Bizden kampanyasının mali yardım hükmünün açıklanmasını bilim adamlarımız şurada karar altına almışlar. Biz bir ay içerisinde Yarısı Bizden kampanyasının nasıl çalışacağını, nasıl yardım edeceğimizi, sürecin nasıl işleyeceğini daha da netleştirmiş olacağız.
Son olarak da yıkılan riskli yapıların arsa haline gelmesinden sonra ortaklığın giderilmesi için de dava açılabilmesini bir ön şart olarak söylüyorlar. Bina yıkıldıktan sonra ortaya çıkan arsa hususunda ortaklığın giderilmesi hususu davası açılmamasında başka türlü sorunlar çıkıyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ARABULUCULUK SİSTEMİ
Kentsel dönüşümdeki anlaşmazlıkların çözülmesi için arabuluculuk sisteminin devreye girmesi istendi. Arabuluculuk sistemi birçok itilafı kendi içinde çözebiliyor. Bu sisteme de geçeceğiz yasal altyapısını hazırlıyoruz.