Konuttaki peşinat sorununa yeni çözüm!

Fiyatlardaki yüksek seyir, krediye erişimdeki zorluklar ve faiz oranlarındaki yüksek seyir derken, konutunu elden çıkarmak isteyen mülk sahipleri yeni bir yönteme başvurdu. İkinci el satış platformlarında ‘takasa uygun’ şeklinde ilanlar dikkat çekmeye başladı. İşte detaylar…

Konuttaki peşinat sorununa yeni çözüm!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 22.04.2024
A+
A-

Milliyet.com.tr/ Konut piyasasına yaşanan daralmayla birlikte satış rakamları da bir hayli düşük kaldı. Elindeki konutu satmak isteyen mülk sahibi yüksek fiyatlardan dolayı alıcı bulamayınca ‘takasa uygun’ şeklinde ilan vermeye başladı. Özellikle ilan açıklamalarında ‘araç, ev ve arsaya takas olur’ şeklinde beyanlar dikkat çekti.

Yüksek kredi faizleri ve yeterince peşinat olmaması nedeniyle konut almakta zorlanan kişilerin arsa, araç veya evlerini bir nevi peşinat gibi değerlendirmek suretiyle takas olarak kullanmaları cazip hale gelmeye başladı.

‘EMLAK İŞLETMELERİNE YOĞUN TAKAS TEKLİFİ GELİYOR’

Konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Son dönemde emlak işletmelerimize de çok yoğun takas tekliflerinin geldiğini söyleyebiliriz. İlanlara baktığımızda bu tür ilanların arttığını söylemek mümkün. ‘Takasa uygun, takas mümkün olabilir’ şeklinde ilanlar var. Hatta ilan girilirken takas seçeneğini seçerek de yerlerini takas ile değerlendirmek isteyen mal sahiplerinde önemli artışlar var.

‘ALMAK İSTEDİKLERİ KONUTA ARAÇ TEKLİF EDİYORLAR’

Özellikle bu takaslarda tarladan arsaya, daireden araca kadar çok yönlü takas teklifleri alınıyor. Almak istedikleri bir konuta araç ile beraber teklifler veriyorlar.

TAKAS YÖNTEMİNDEKİ ARTIŞIN NEDENİ NE?

Faizlerdeki artışın bunda çok büyük bir etkisi var. Ev almak isteyen bir kişi aradaki farkı kredi ile kapatamıyor. Takas ile aradaki farkı kapatmak için bir alternatif izliyor diyebiliriz. Takasla başka bir gayrimenkulünü veren kişi yine aradaki farkı kapatamasa bile bir miktar kredi çekmeye çalışıyor. Son dönemde ipotekli satışlarda bunun etkili olduğunu görüyoruz. Faiz oranları yüksek olsa da takaslı gayrimenkul almak isteyen kişiler kapanmaya farklar nedeniyle az miktarda da olsa kredi çekmeye gayret ediyor.

TÜRKİYE’DE ORTALAMA KONUT FİYATLARI NE KADAR?

Mevduat faizlerinde önemli artışlar var. Krediler yüksek, gayrimenkulle ilgili rakamlar gerçekten hala vatandaşların ulaşabileceği seviyenin üzerinde. Türkiye’de şu anda metrekarede ortalama konut fiyatları 30 bin TL’ye yaklaştı. Bu, 100 metrekare bir daire 3 milyon TL seviyesinde demek.

‘VATANDAŞ BİR ŞEKİLDE SATIN ALMAK İSTİYOR’

Vatandaşlar bir şekilde ev sahibi olma ihtiyacını hissediyor. Yakın dönemde evlenme hareketliliği de başlayacak. Konuta olan talep artıyor. Şu anda inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar neredeyse konut fiyatlarının da ötesine geçmiş durumda. Bir müteahhit sıfır konut yapsa bile bunu piyasadaki satılık fiyat ortalamasına mal etmesi mümkün gözükmüyor. Bu da ister istemez konu fiyatının şu an için cazip olduğunu ve vatandaşın da bir şekilde gayrimenkulü takasla da olsa almaya çalıştığını bizlere gösteriyor.

‘ARSALAR DA TEKLİFLERDE KULLANILIYOR’

Pandemiden sonra arsa ve araziye çok fazla yatırım olmuştu. Vatandaşlar arsalarını da takas çerçevesinde mal sahiplerine tekliflerde kullanmak istiyorlar.

TAKAS USULÜ SATIŞ YAPMAK MANTIKLI MI?

Takas usulü gayrimenkul ticareti yapmak mümkün. Bu noktada pazarlama sürecinin uzadığını söyleyebiliriz. Takas teklifine karşı mülk sahipleri ‘O arsa kaç para eder, gidip yerinde bakalım?’ diye düşünebiliyor. Bu nedenle gayrimenkulde pazarlama sürelerinin 2 ayı geçtiğini görüyoruz. Bu da satış sürecini uzatıyor.

KONUT KREDİSİNDE ORTALAMA FAİZLER NE KADAR?

Kredilerde tabi faiz oranları yüzde 3’ün üzerinde seyrediyor. 120 ay vadeli yüzde 3.25 aylık faiz oranı için çekilmiş bir kredi için aylık 66 bin 430 TL kredi ödemesi yapılıyor. Vatandaşların son 3 aydır konut kredisine ilgi göstermeye çalıştıklarını söyleyebiliriz. İpotekli satışlarda bir artış var.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.